Liga 1: Trei scenarii pentru reluarea Ligii 1

0
370
FOTO: IONUȚ GREERE
FOTO: IONUȚ GREERE

Președintele Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, susține că în acest moment sunt trei scenarii pentru reluarea fotbalului în România: 27 mai, 3 iunie sau 13 iunie.

Burleanu a vorbit la PRO X despre despre situația reluării campionatului. Acestuia îi este teamă că dacă nu se va relua competiţia cel mai târziu în luna mai nu vom mai găsi în România 14-16 cluburi profesioniste.

„Plecăm de la principiul că fotbalul trebuie să-şi desemneze câştigătorul pe teren. Plecând de la acest principiu am stabilit trei obiective startegice pe care trebuie să le urmăm. Primul este siguranţa şi sănătatea suporterilor, jucătorilor, staff-urilor şi tuturor persoanelor implicate în organizarea unei competiţii sportive. Al doiela obiectiv este legat de sustenabilitatea financiară a cluburilor, care se traduce prin lichiditatea acestora şi care mai departe se răsfrânge asupra întregii economii a fotbalului. Iar cel de-al treilea obiectiv este ca orice decizie pe care vom fi forţaţi să o luăm să producă cel mai mic nivel de nedreptate pentru toate cluburile care participă într-o competiţie. Mai sunt de jucat opt etape din play-off, 12 etape din play-out, la nivelul Ligii I, câte 14 etape la nivelul ligilor a doua şi a treia şi mai avem semifinalele şi finala Cupei României pentru care avem nevoie de alte trei date pentru a finaliza această competiţie şi să nu uităm de barajul de promovare din Liga a II-a în Liga I.”

„În momentul de faţă lucrăm pe trei scenarii de reluare graduală a competiţiei, pe 27 mai, 3 iunie şi 13 iunie. Toate cele 53 de competiţii organizate astăzi în România, 52 de FRF şi una de LPF, toate acestea se vor amâna cel puţin până la momentul ridicării stării de urgenţă. Avem un dialog deschis şi cu Ministerul de Interne şi cu Ministerul Sportului să vedem dacă la începutul lunii mai se pot ridica anumite restricţii, astfel încât să putem să începem competiţia chiar pe 27 mai. Dacă vom începe pe 27 mai, vom putea să comunicăm echipele participante în cupele europene pe 28 iunie. Trebuie să luăm în considerare că termenul oficial comunicat de UEFA tuturor federaţiilor naţionale de finalizare a campionatelor interne este data de 30 iunie. Mai lucrăm pe un scenariu cu data de 13 iunie. Dacă vom putea să începe pe 13 iunie, asta înseamnă că vom putea să comunicăm echipele participante în Europa pe 15 iulie şi vom putea să organizăm barajul de promovare la 1 august. Trebuie să ne asigurăm ca play-out-ul de Liga I se termină odată cu campionatul Ligii a 2-a.

„Îmi este teamă că dacă nu vom relua competiţia cel mai târziu în luna mai (n.r – iunie) nu vom mai găsi în România 14-16 cluburi profesioniste, atat în Liga I, cât şi în Liga a II-a la un loc. Altfel spus, impactul economic al acestei crize poate fi dincolo de cel mai crunt coşmar. Şi chiar dacă unele cluburi vor avea capacitatea să se salveze în această vară, impactul acestei crize îl vom resimţi şi în următorii ani”, a precizat şeful FRF.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.