Fotbal: UEFA a venit cu noi precizări privind reluarea competițiilor de club naționale și continentale

0
269

UEFA, Asociația Cluburilor Europene și Asociația Ligilor Europene au trimis o nouă informare cu privire la stadiul procesului de identificare a celor mai bune soluții pentru reluarea competițiilor, se arată într-un comunicat al Federației Române de Fotbal.

În documentul trimis asociațiilor naționale, cele trei foruri semnatare evidențiază întâi contextul “crizei de sănătate fără precedent pentru societatea noastră, cu un impact dramatic asupra tuturor industriilor și sectoarelor economice”, în care “fotbalul nu face excepție și și-a suspendat deja de săptămâni bune competițiile interne și europene”.

Mesajul transmis subliniază “reacția fotbalului european ca o familie unită” până la acest moment, în viziunea comună de a “permite tuturor competițiilor naționale și continentale să încheie sezonul potrivit formatului lor, pe teren, și cu recompensarea sportivă a cluburilor pe baza rezultatelor obținute, până la epuizarea tuturor posibilităților în acest sens și câtă vreme există soluții regulamentare, operaționale și de planificare”.

Scenariul adoptat poate fi anunțat la jumătatea lunii mai

Aceste eforturi s-au concretizat prin crearea a două grupuri comune de lucru, dedicate opțiunilor de calendar sportiv precum și consecințelor regulamentare, legale și financiare ale unei “potențiale extinderi a termenului de finalizare pentru competițiile sezonului 2019/2020 după data de 30 iunie 2020″.

Cele două grupuri au avut mai multe ședințe de analiză și au ca obiectiv esențial “finalizarea competițiilor în mod natural”. Astfel, activitatea lor este concentrată acum pe scenarii care acoperă lunile iulie și august 2020, incluzând posibilitatea reluării competițiilor UEFA după finalizarea competițiilor naționale.

Gestionarea integrată a calendarelor este imperios necesară pentru că finalizarea sezonului 2019/2020 trebuie corelată cu începutul următorului sezon, care poate fi afectat de această extindere a termenului după 30 iunie 2020. Urmărind îndeaproape evoluția situației, grupurile de lucru vor indica “pe cât de curând posibil, în mod ideal la jumătatea lunii mai, care dintre planurile de finalizare a sezonului poate fi adoptat”.

Mesaj ferm pentru desfășurarea completă a competițiilor

În această proiecție, “stoparea definitivă a competițiilor ar trebui să fie chiar ultima variantă la care se poate recurge, doar după eventuala confirmare că nicio alternativă de calendar nu ar permite finalizarea sezonului”.

Cu privire la țările ce au decis sau decid abandonarea competițiilor naționale în curs de desfășurare, mesajul este clar: “orice astfel de decizii, la aces moment, sunt premature și nejustificate” iar “finalizarea prematură va aduce îndoieli cu privire la îndeplinirea condițiilor legate de participarea țării respective în cupele europene, câtă vreme aceasta este determinată de rezultatul sportiv obținut la încheierea unui sezon complet de competiție internă”.

În completare, UEFA întărește poziția specificând că își rezervă dreptul de a evalua dreptul cluburilor de participare în competițiile europene în acord cu regulamentele în materie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.