Federaţia Română de Ciclism anunţă organizarea celei de-a 57-a ediţii a Turului României. Cel mai important eveniment sportiv local al anului va avea loc în perioada 10-14 septembrie 2025 şi propune şi anul acesta un traseu remarcabil ce străbate sud-estul țării. Pe lângă competiția de elită, Turul României readuce în orașele prin care trece mult așteptatele curse pentru copii și pentru amatori, împărtășind energia și emoția ciclismului în mijlocul comunităților locale.
„Mica Buclă” revine astfel în peisajul sportiv românesc cu o ediție ce combină performanța sportivă cu promovarea unor zone cu potențial turistic și cultural remarcabil. Orașe istorice, drumuri spectaculoase și două curse dedicate amatorilor se împletesc într-un traseu gândit să aducă ciclismul mai aproape de români.
„Suntem în plin proces de organizare a acestei ediții și lucrăm intens pentru ca Turul României să crească de la an la an, atât ca valoare sportivă, cât și ca impact în rândul publicului. Ne propunem să atragem la start echipe din întreaga lume și să transformăm această competiție într-un reper internațional pentru ciclismul de șosea din Europa de Est. Turul României nu este doar o cursă, ci o investiție în viitorul acestui sport în România”, a declarat Cătălin Sprînceană, Președintele Federației Române de Ciclism.

Program și traseu Turul României 2025
Formată din 5 etape, ediția din acest an începe la Craiova, locul în care se construiește primul velodrom indoor din România și marchează prima sosire din istoria Turului la Slobozia, dar și revenirea în orașe precum Craiova (ultima dată în 2004), Râmnicu Vâlcea (2012), Pitești (2007), Brașov și Buzău (2019).
- 9 septembrie – Prezentarea echipelor – Craiova
- 10 septembrie – Etapa 1: Craiova – Târgu Cărbunești – Horezu – Râmnicu Vâlcea | 178 km
- 11 septembrie – Etapa 2: Pitești – Topoloveni – Pucioasa – Pasul Dichiu (Piatra Arsă) | 175 km
- 12 septembrie – Etapa 3: Brașov – Întorsura Buzăului – Nehoiu – Cislău – Buzău | 189 km
- 13 septembrie – Etapa 4: Buzău – Brăila – Însurăței – Slobozia | 222 km
- 14 septembrie – Etapa 5: circuit în București | 97 km
Fiecare etapă a Turului României 2025 pune în valoare zone reprezentative pentru cultura și natura țării: de la Horezu, cunoscut ca simbol al ceramicii românești, la Voinești, o importantă zonă pomicolă cunoscută pentru producția de prune și magiun, și până la Masivul Bucegi, una dintre cele mai apreciate destinații montane din România. Traseul continuă prin peisajele spectaculoase din jurul Lacului Siriu, traversează noul pod peste Dunăre de la Brăila – oferind o intrare simbolică în Dobrogea și o revenire în Câmpia Bărăganului – și se încheie în Capitală, pe un circuit ce trece pe lângă monumente emblematice din inima Bucureștiului.