Se dorește construirea unei arene multifuncționale pe actualul amplasament al „Stadionului Tineretului“

0
924

Consiliul Județean Dolj a organizat luni o consultare publică referitoare la inițiativa instituției de a construi o arenă multifuncțională pe actualul amplasament al „Stadionului Tineretului“, din Craiova.

La dezbaterea desfășurată în sala de conferințe a Stadionului „Ion Oblemenco”, au participat președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile, primarul municipiului Craiova, Lia Olguța Vasilescu, ministrul Tineretului și Sportului, Carol Eduard Novák, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Mihai Covaliu, cunoscutele atlete Doina Melinte și Violeta Beclea-Szekely, reputați campioni olimpici, mondiali sau europeni, precum și reprezentanți ai societății civile și mass-mediei.

„Ne-am dorit să avem o consultare publică la care să participe personalități din lumea sportului, oameni care, prin întreaga și bogata lor activitate, au făcut cinste României. Atunci când pregătim o investiție în infrastructura sportivă, cel mai corect este să purtăm discuții cu specialiști, pentru că în acest mod putem oferi noilor noastre demersuri funcțiunile potrivite pentru înalta performanță. Intenționăm ca pe amplasamentul «Stadionului Tineretului» să realizăm o sală multifuncțională. Este un teren de care se leagă o întreagă istorie a sportului craiovean și pe care dorim să-l lăsăm menținem dedicat sportului. Să nu uităm că pe acest stadion s-a născut și a promovat echipa de fotbal Universitatea Craiova. Din păcate, odată cu trecerea anilor, această arenă nu a mai putut găzdui evenimente de înalt nivel, în prezent aflându-se într-un stadiu avansat de degradare.

Prima dată am adresat Federației Române de Fotbal rugămintea de a găsi o soluție prin care să transformăm acest stadion într-unul pe care să poată fi obținute rezultate notabile. Răspunsul pe care ni l-au transmis prin comisia de acreditare a fost că, la dimensiunile, funcționalitățile și utilitățile care se regăsesc pe «Tineretului», nu se poate pune problema construirii unui stadion de Liga 1. Din acel moment ne-am orientat către realizarea unei structuri multifuncționale, o arenă care să poate găzdui competiții dedicate atât sporturilor individuale, precum ciclism, tenis, atletism, gimnastică sau scrimă, cât și celor de echipă, cum ar fi fotbal, baschet, volei sau handbal, urmând ca din acest an să demarăm procedurile legate de realizarea studiului de fezabilitate, precum și cele de proiectare și construire. Un alt obiectiv important al nostru îl constituie amenajarea unui muzeu al fotbalului craiovean, care va fi înființat tot la «Stadionul Tineretului»“, a precizat președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile.

Primarul municipiului Craiova, Lia Olguța Vasilescu, a explicat că varianta optimă pentru realizarea unei baze sportive multifuncționale o reprezintă obținerea fondurilor necesare construirii ei de la bugetul Companiei Naționale de Investiții (CNI).

„Mă bucur că lângă noi a venit și ministrului Tineretului și Sportului, domnul Carol Eduard Novák, pentru că am sperat că prezența dumnealui în Bănie va însemna un sprijin real în realizarea unei săli multifuncționale la «Stadionul Tineretului». Am avut plăcuta surpriză să constatăm că oficialul guvernamental cunoștea foarte multe despre intențiile noastre, venind în întâmpinarea acestui demers cu idei și propuneri. Cu certitudine, știm în acest moment că pe «Tineretului» vom avea o bază sportivă. Va fi un obiectiv pe care sper că îl vom realiza prin finanțare obținută de la Compania Națională de Investiții și ne dorim din tot sufletul să se materializeze această soluție, pentru că avem o experiență foarte bună cu CNI, care s-a implicat la stadionul de fotbal, construcție care a fost finalizată într-un an și șapte luni.

Chiar dacă baza aparține Consiliului Județean Dolj, i-am promis domnului președinte Cosmin Vasile că voi fi alături de dumnealui ca să putem gândi și reconfigura zona, pentru că, așa cum se știe, noi ne dorim să realizăm un spațiu de regenerare urbană, care se va extinde către partea centrală a orașului, unde ne dorim să face un «Fan Zone», un loc dedicat fanilor. De altfel, așa cum a recunoscut și domnul ministru Novák, la ora actuală Craiova are cea mai frumoasă și cea mai importantă bază sportivă din România. Ca să fie completă, ne trebuie și această sală multifuncțională, pe care vă asigur că o vom realiza, fie că vorbim de o investiție a CNI, fie de o asociere între CJ Dolj și Primăria Municipiului Craiova, prin intermediul căreia vom identifica o axă a unui program finanțat din fonduri europene. Din experiența noastră, varianta a doua poate însemna o durată de realizare poate chiar și de zece ani. Uitați-vă ce înseamnă firul II al aducțiunii de la Isvarna, un demers pe care l-am început în 2013, care abia acum este în curs de implementare și care va mai dura cu siguranță doi ani până la finalizare. Rugămintea noastră către domnul ministru este de a ne sprijini pentru a obține finanțarea de la CNI pentru o bază sportivă multifuncțională”, a declarat primarul municipiului Craiova, Lia Olguța Vasilescu.

La rândul său, ministrul Tineretului și Sportului, Carol Eduard Novák, a afirmat:  „În 2003, aici mi-am început cariera mea de ciclist de performanță, pe Velodromul din Parcul «Nicolae Romanescu», care era punctul de start în Circuitul României. Iată că acum am venit aici în calitate de ministru să discutăm, deci soarta nu este întâmplătoare. Cred că sportul românesc a pierdut foarte mult în ultimii 30 de ani și că este momentul să abordăm acest domeniu puțin diferit. Atât timp cât voi fi ministru, vă garantez că voi sprijini orice activitate, orice investiție pentru sport, indiferent de culoarea politică.

Astăzi am venit aici tocmai pentru acest lucru, pentru că am găsit oameni care au inițiative favorabile sportului. Cred că ministerul este organismul care trebuie nu doar să finanțeze, ci și să organizeze, să ghideze și să ajute pe toată lumea pentru a avea rezultatele internaționale pe care le-am avut cândva. Vreau ca în perioada următoare să punem la punct o strategie prin care copiii noștri, începând de la nivelul grădiniței și până la școli, la cluburi, la mișcarea în masă, să poată face performanță.”

„Stadionul Tineretului” din Craiova a fost inaugurat în anul 1933, în prezența Majestății Sale, Regele Carol al II-lea, la capătul unui efort investițional care s-a întins pe o durată de 11 ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.