JO: 5 sporturi noi pe care le vom vedea la Jocurile Olimpice de la Tokyo

0
1941

Jocurile Olimpice de la Tokyo vor beneficia de prezența a 5 discipline noi: baseball/softball, karate, escaladă sportivă, skateboarding și surf. În total, numărul sporturilor de la Jocurile Olimpice va ajunge la 33.

Este un progres semnificativ, în condițiile în care la prima ediție a Jocurilor Olimpice, care a avut loc la Atena în 1896, au fost doar 9 sporturi: gimnastică artistică, atletism, ciclism, scrimă, tir, înot, tenis, haltere și lupte greco-romane. Prima ediție s-a bucurat de un succes uriaș, iar la a doua, din 1900, organizată la Paris, au mai fost adăugate zece sporturi, printre care și fotbal, rugby, cricket sau arcuri.

De altfel, tot timpul au existat idei noi și lista cu sporturi a fost modificată aproape la toate edițiile Jocurilor Olimpice. Unele sporturi au fost incluse, în timp ce altele au rămas la stadiul de propuneri. Spre exemplu, în ultima vreme s-a discutat adesea ca șahul să devină sport olimpic pentru ediția de la Tokyo, dar acest lucru nu s-a întâmplat, deși șahul a fost recunoscut ca sport din 1999. La fel este și cazul poker-ului. În ultimul deceniu s-a vehiculat mult ideea ca poker-ul să fie inclus la Jocurile Olimpice. Ideea nu a surprins prea tare, deoarece vorbim despre un joc cu milioane de fani care joacă poker online zilnic, atât pe bani reali, cât și pe bani virtuali. În plus, inclusiv președintele CIO a afirmat că poker-ul ar putea fi inclus pe lista cu sporturi olimpice în viitorul apropiat.

Până să ajungem în acel punct, la ediția de la Tokyo, care va avea loc anul următor, fanii din întreaga lume vor putea vedea cinci sporturi noi, pe care vă invităm să le descoperim împreună în rândurile ce urmează.

Baseball/Softball

Baseball-ul și versiunea sa feminină, softball-ul, revin la Jocurile Olimpice după o pauză de 12 ani. Baseball-ul este foarte popular și în Japonia, nu doar în SUA, astfel că CIO l-a propus pe listă inclusiv în versiunea destinată femeilor. În acest sport asemănător oinei, două echipe de câte 9 jucători încearcă să obțină cât mai multe ture, recunoscute ca fiind și „runs”.

O tură este reușită în momentul în care jucătorul a alergat și a trecut prin toate cele patru baze. Iar ambele echipe alternează fazele defensive cu cele ofensive. La Jocurile Olimpice de la Tokyo sunt înscrise șase echipe. Poate părea surprinzător, dar cea mai titrată țară la baseball la edițiile anterioare ale Jocurilor Olimpice este Cuba, cu 3 medalii de aur. În schimb, SUA au o singură medalie de aur.

Karate

Acest tip de artă marțială a luat naștere chiar în Japonia, în 1922, iar la aproape 100 de ani distanță devine și sport olimpic. Cunoscut ca și „sportul cu mâini goale”, karate va fi prezent la Jocurile Olimpice de la Tokyo cu trei categorii de greutate pentru ramura kumite, deși Federația Mondială folosește cinci. În schimb, pentru kata, cealaltă ramură prezentă la Jocurile Olimpice, va fi o singură categorie de greutate.

Astfel, kumite sunt luptele clasice de karate, în care o întâlnire durează 3 minute. Fiecare sportiv primește de la unu la trei puncte, în funcție de locul în care a avut loc contactul. Primul sportiv care ajunge la o distanță de opt puncte față de adversar câștigă duelul. Dacă această distanță nu este atinsă, câștigător este desemnat cel care are mai multe puncte. În schimb, în kata, sportivii nu intră în contact unul cu celălalt, ci această ramură reprezintă o demonstrație cu mișcări pregătite anterior, care sunt analizate de juriu, în funcție de puterea și corectitudinea tehnicilor. Karate este un sport popular și în România, drept dovadă stând numeroasele medalii câștigate la competițiile internaționale.

Skateboarding

Acest sport destinat în special tinerilor va fi prezent la Jocurile Olimpice cu două discipline: parc și stradă. Cel din parc va avea loc pe mai multe rampe, iar arbitrii le vor acorda puncte sportivilor participanți în funcție de viteză, înălțimea săriturilor și tot felul de trucuri.

În schimb, la cealaltă categorie, sportivii vor efectua un traseu cu obstacole, cum ar fi bănci, bare, scări și cutii. Punctajul va fi acordat de arbitrii în funcție de dificultatea manevrelor efectuate.

Surfing

Această probă va avea loc la 40 de kilometri de Tokyo, pe coasta Pacificului, pe plaja Shidshita. Vor fi prezenți atât bărbați cât și femei, care vor încerca să-i convingă pe arbitrii cu manevrele pe care le vor efectua. Punctajul va fi acordat în funcție de varietate, viteză, putere și nivelul dificultății.

Având în vedere că organizatorii nu au dorit ca proba să aibă loc în piscină, într-un mediu controlat, spectacolul va fi și mai mare, având în vedere că și natura va juca un rol important.

Escaladă sportivă

Escalada sportivă vine la Tokyo cu toate cele trei discipline ale sale: viteză, bouldering și dificultate. Astfel, în proba de viteză, doi cățărători se vor lua la întrecere și vor urca pe o rută stabilită pe un zid de 15 metri.

În schimb, la bouldering, sportivii vor urca un număr stabilit de rute pe un zid cu o înălțime de 4 metri, într-o durată de timp prestabilită. Apoi, în proba de dificultate, sportivii vor încerca să ajungă cât mai sus pe un zid mai înalt de 15 metri, într-o perioadă prestabilită de timp. Toți sportivii vor lua parte la toate disciplinele, iar la final se va trage linie în funcție de punctajul obținut. Singurul echipament acceptat sunt frânghiile de siguranță.

 

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.