Fotbal | Echipa Națională: Islanda – România, meciul unei generații

0
378

Naționala României dispută astăzi cel mai important meci din ultimii ani, cu Islanda, de la ora 21.45, la Reykjavik, semifinală a barajului pentru EURO 2020. Meciul este transmis în direct de PRO TV.

Programată, iniţial, pentru 26 martie, primul baraj de calificare pentru Campionatul European se dispută, în această seară, cu o întârziere de 196 de zile.

Mirel Rădoi se află în fața primului test important pe banca naționalei României. Partida din Islanda este decisivă pentru calificarea în finala barajului pentru Euro 2020, turneu final la care Bucureștiul va găzdui patru partide.

Dacă vor trece de Islanda, “tricolorii” vor juca în noiembrie, pentru un loc la Euro, cu învingătoarea dintre Ungaria și Bulgaria, tot în deplasare.

România nu poate conta pe Florinel Coman, accidentat în meciul de Europa League, cu Backa Topola, al celor de la FCSB, dar nici pe „căpitanul” Vlad Chiricheș, care s-a accidentat în meciul de campionat jucat de Sassuolo și are nevoie de cel puțin opt zile de recuperare.

Am putea avea parte de o premieră la naționala României: primul străin naturalizat, Mario Camora, de la campioana CFR Cluj, ar putea intra chiar în primul 11, în detrimentul lui Nicușor Bancu, de la Universitatea Craiova.

„În momentul de faţă cel mai mult mă tem de teren. Am văzut ceva postat pe un site de socializare, era o vreme ploioasă, dar era acoperită arena. Deci s-ar putea să fie totuşi un teren foarte bun. Suntem conştienţi că echipa care va face cele mai puţine greşeli va avea un avantaj mare de a câştiga. Cred că meciul cu Islanda se va decide în plan tactic. Islanda acum joacă 4-4-2, deci ştim că nu ne poate surprinde cu nimic. Ştim cum joacă, la fel şi ei ştiu cum jucăm. Deci poate fi un meci tactic în care o mutare de o parte sau alta să conteze în rezultatul final. Vom acorda atenţie fazelor fixe ofensive şi defensive. E clar că atunci când întâlneşti o echipă nordică, jocul de centrări va fi unul ridicat, fazele fixe vor fi periculoase., a declarat selecționerul Mirel Rădoi.

Echipe probabile:

Islanda: Halldorsson – Pallson, Arnason, R. Sigurdsson, Skulason – J. Gudmundsson, G. Sigurdsson, Gunnarsson, Bjarnason – Sigthorsson, A. Finnbogason.

România: Tătărușanu – Hanca, Dr. Grigore, Burcă, Camora – Maxim, Al. Crețu, N. Stanciu – Alibec, Pușcaș, Mitriță.

Partida de la  Reykjavík va fi arbitrată de o brigată din Slovenia, condusă de Damir Skomina, ajutat la cele două linii de  Jure Praprotnik și Robert Vukan, în timp ce Rade Obrenovic va fi al patrulea oficial.

Arbitrul VAR este spaniolul Juan Martinez Munuera, care va fi asistat de Slavko Vincic, din Slovenia. Observatorul delegat de UEFA este armeanul Karen Nalbandyan.

Singurele meciuri de până acum cu Islanda au fost câştigate categoric de tricolori: 4-0 (Dorinel Munteanu 21, Gică Hagi 60, Gică Popescu 75, Dan Petrescu 81) la Reykjavik, pe stadionul care va găzdui şi partida din această seară, şi 4-0 (Gică Hagi 4, 82, Gică Popescu 41, Costel Gâlcă 65) pe fostul stadion „Ghencea”. Cele două întâlniri au avut loc în preliminariile pentru Mondialele din 1998.

Potrivit site-ului oficial al Federaţiei Române de Fotbal, naţionala nu a pierdut niciodată în meciurile pe care le joacă la data de 8 octombrie.

Iată ce scrie FRF:

„Din 1922 până azi, echipa națională a disputat 9 partide pe data de 8 octombrie, când vom întâlni acum Islanda în semifinala barajului pentru EURO. Dincolo de argumentele sportive, statistica ne susține: tricolorii nu au pierdut vreodată în această zi din calendar!”

Iată meciurile care fundamentează “șansa” noastră:

1946 Bulgaria – România 2-2 Cupa Balcanică
1950 România – Albania 6-0 amical
1961 România – Turcia 4-0 amical
1986 Israel – România 2-4 amical
1994 Franța – România 0-0 prel. CE 1996
2005 Finlanda – România 0-1 prel. CM 2006
2015 România – Finlanda 1-1 prel. CE 2016
2016 Armenia – România 0-5 prel. CM 2018
2017 Danemarca – România 1-1 prel. CM 2018

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.